Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Webáruházunk szíve

Unas webáruház

Látogató számláló

5
5
3
1
7
2
7

Munkavédelmi kesztyű

Munkavédelmi kesztyűk széles választéka

Munkavédelmi kesztyűk hatalmas választékával várjuk az érdeklődőket a Legjobb Munkaruha webáruházban. Ha éppen mártott kesztyűket, hőálló modelleket vagy elektromosan szigetelő daraboka keres, akkor görgessen lejjebb minőségi termékeinkért! Kiszállítást házhoz, illetve a DPD csomagpontokra is kérhet.

Következő lépés

 Munkavégzés során a kéz a leggyakrabban veszélyeztetett testrész, a legtöbb sérülés a kezet éri, holott a védelmére igen sokféle védőkesztyű került kialakításra és forgalomba.

A munkavédelmi kesztyű védi a kezet, a kéznek valamilyen részét, hosszabbított mandzsetta esetén akár az alkart és a kar egy felületét is az esetlegesen szóba jövő veszélyek, ártalmak ellen.

 A minden egyedi védőeszközre vonatkozó EN szabványok a munkavédelmi kesztyűkre ugyanúgy vonatkoznak, ahogyan minden más egyéni védőeszköz esetében is. A védőkesztyűkre vonatkozó követelményrendszert a különböző összhangban lévő EN szabványok határozzák meg.

 A munkavédelmi kesztyűkkel szemben elvárt általános követelményeket és az ezeket érintő előírásokat az MSZ EN 420 szabvány szabja meg. Ezek az előírások határozzák meg, többek között, hogy a kesztyű ne tartalmazzon ártalmas anyagokat, illetve a mérete, a kézre való hozzáilleszkedése, a pH értéke megfelelő legyen, így biztosítva a komfortos, ugyanakkor biztonságos munkatevékenység elvégzését.

 Az említett MSZ EN 420 szabvány mellett még számos más szabvány határozza meg a munkavédelmi kesztyűkre vonatkozó különböző munkavédelmi jellemzők követelményrendszerét:

     MSZ EN 388 – Mechanikai ártalmak elleni védelem és antisztatikusság

     MSZ EN 407 – Hő károsodás elleni védelem

     MSZ EN 511 – Fagyás elleni védelem

     MSZ EN 374 – Vegyszerek elleni védelemi tulajdonságok

     MSZ EN 374-2 – Mikroorganizmusokkal, baktériumok szembeni védelem

     MSZ EN 421 – Ionizációs sugárzás elleni védelem

     MSZ EN 1082 – Vágás elleni védelemi tulajdonságok (lánckesztyűk)

     MSZ EN 60903 – Elektromos áram elleni védelem

 

 A vizsgálatok során lezajlott eredményeknek megfelel egy teljesítmény, vagy egy védelmi szint, ami alapján osztályozhatóvá válik a kesztyű védelmi képessége, amely segítségével könnyen meg tudjuk határozni a tevékenységhez tartozó legmegfelelőbb védőkesztyűt.

Ez a négyjegyű kódszámsor látható magán a munkavédelmi kesztyűn, a típusbizonyítványon, sőt az OMMF Tájékoztatóban is egyaránt, mivel sokkal több információt nyújt a védelmi jellemzőkről, mint a Minősítő Bizonyítványban szereplő típusszám.

 

Ahhoz, hogy a védőkesztyűk II. kategóriába sorolhatóak legyenek, normatív követelményeknek kell megfelelniük.
Meg kell felelniük az EN420 szabvány általános követelményeinek:

   - Ártalmatlanság betartása (pH, króm, VI. szint, stb).
   - Méretezés betartása
   - Fogásbiztonságra vonatkozó teszt teljesítése (munkavégzésnek megfelelő kesztyű).
   - Jelölésre, információkra és azonosításra vonatkozó jelölések betartása.Méretek

Kesztyűméret

Kesztyűméretnek megfelelő kéz

Kéz mérete (mm)
Tenyér kerülete

Kéz mérete (mm)
Hosszúság

Minimális hosszúság

6

6

152

160

220

7

7

178

171

230

8

8

203

182

240

9

9

229

192

250

10

10

254

204

260

11

11

279

215

270


Mechanikai kockázatok
EN388


 Az EN 388 szabvány minden típusú kesztyűre vonatkozik, amely a fizikai és mechanikai agressziókat illeti, mint a kopás, a vágás, az átlyukasztás és a szakadás.

 A kesztyűket koptatóhatásnak, vágóhatásnak, szakítóerő hatásnak, szúróhatásnak vetik alá. A vizsgálat alapján 1-től 5-ig védelmi szinteket állapítanak meg. Az így kapott eredményeket a felsoroltak sorrendjének megfelelően számokkal jelölik. A rendszerint négyjegyű számok nagysága jelzi a védőkesztyűk,, erősségét”. A CE jelen túl ezek a számok is szerepelnek a védőkesztyűk mandzsettáján vagy a tájékoztatón. Például a 3.1.1.1. számsor azt jelöli, hogy a kesztyűnek erősebb a kopásállósága, azonban a vágóhatásokkal, szakítóerőkkel és szúróhatásokkal szemben gyengébb védelmet biztosít. A mechanikai hatások ellen védő kesztyűn egy kalapácsjel is található.

 Legtöbbször a munkavédelmi kesztyű mechanikai hatások elleni védelmi tulajdonságait definiáló MSZ EN 388 szabvánnyal találkozunk.

Ez a szabvány négy tulajdonság vizsgálatára nyújt lehetőséget:

 

 

1. szint

2. szint

3. szint

4. szint

5. szint

 

Koptatóhatás

100

500

2000

8000

 

Ciklusszám

vágó hatás

1,2

2,5

5

10

20

Indexszám

Szakítóerő

10

25

50

75

 

Newton

szúró hatás

20

60

10

150

 

Newton

 

   - Kopásállóság: Azon ciklusok száma, mely szükséges a minta elkoptatásához állandó sebesség                            mellett.

   - Vágással szembeni ellenállás: Azon ciklusok száma, mely szükséges a minta elvágásához     

                       állandó sebesség mellett.

   - Továbbszakító erő: Az a legnagyobb erő, mely szükséges a minta szétszakításához.
   - Átlyukasztással szembeni ellenállás: Az az erő, amely szükséges a minta szabványosított   

                       lyukasztóval történő átszúrásához.Tűzoltó kockázat
EN659


 A szabvány kizárólag a tűzoltók védőkesztyűire vonatkozik a lánggal szemben a tűzesetek, a keresési és mentési akciók során. A kesztyűk minimális védelmi szintjeit és a tesztelési módokat rögzíti.

Hideg kockázata
EN 511


 Az EN 511 szabvány a hideg elleni védőkesztyűkre vonatkozó követelményeket és tesztelési módokat határozza meg  -50 C-ig. A hideg klímaváltozáshoz vagy ipari tevékenységhez köthető.

    Hideg által okozott kockázatok
    EN 511 szabvány
     -  Konvektív hideggel szembeni ellenállás
     -  Kontakt hideggel szembeni ellenállás
     -  Vízhatlanság


Hő és tűz kockázata

EN 407


 Az EN407 szabvány a hő és/vagy tűz elleni védőkesztyűk tesztelési módszereit, általános követelményeit, a hővel szembeni védelmi szintjeiket és a jelölésüket határozza meg.

Minden kesztyűre vonatkozik, amely a kezet védi a hő és/vagy láng egy vagy több formája ellen: tűz, kontakt hő, konvektív hő, sugárzó hő, olvadt fém kisebb és nagyobb fröccsenései.

 A vizsgálatokkal védelmi szinteket állapítanak meg, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kesztyű belső felülete 15 mp alatt hány foknál emelkedik (100-500°C-ig melegszik) 10°C-kal.

 Más-más vizsgálatok vonatkoznak a kontakt hő, a sugárzó hő vagy az olvadt fémfröcskölés elleni védelem megállapítására.A hőálló kesztyűk teljesítmény szintjét 1-4-ig jelölik. A hő elleni védelemre utaló tűzjel mellett a kesztyűk egyéb jellemzőit is fel kell tüntetni.

 

       Hő és tűz termikus kockázata
       EN407 szabvány
        - Gyúlékonysággal szembeni ellenállás

        - Kontakt hővel szembeni ellenállás: Az a hőmérséklet (100 C-tól 500 C-ig terjedően),

               amelynél a kesztyű viselője semmiféle fájdalmat nem érez (legalább 15 másodpercig)
        - Konvektív hővel szembeni ellenállás: Az az idő, mely alatt a kesztyű késlelteti a láng

               melegének átadását.
       - Sugárzó hővel szembeni ellenállás: Az az idő, mely szükséges egy adott hőmérséklet

               eléréséhez.
       - Olvadt fém kisebb kifröccsenéseivel szembeni ellenállás: A kesztyű bizonyos hőmérsékletre

               való emeléséhez szükséges kifröccsenések mennyisége.
       - Olvadt fém jelentős fröccsenéseivel szembeni ellenállás: A tönkretétel előidézéséhez

               szükséges kifröccsenések mennyisége.


Hegesztési kockázatok
EN 12477


 Fémek kézi hegesztésénél, vágásánál és kapcsolódó technikai folyamatoknál használt kesztyűkre vonatkozó követelmények és tesztelési módszerek. A hegesztőkesztyűket 2 típusba lehet osztani:                    A: amikor nagy fogásbiztonság ajánlott

                   B: minden más hegesztési folyamathoz


Mikro-organikus kockázat
EN372-2

 

 Az EN372-2 szabvány a védőkesztyű áteresztési ellenállására vonatkozó tesztelési módszereket rögzíti a vegyi anyagokkal és/vagy a mikro-organizmusokkal szemben.

Amikor a kesztyű ellenáll az áteresztésnek az EN372-2 szerint ellenőrzik, ami valódi akadályt képez a mikrobiológiai kockázatokkal szemben.

Vegyi kockázat
EN374-3


 Az EN374-3 szabvány a kesztyűk anyagainak ellenállását határozza meg a nem gáz halmazállapotú, esetlegesen mérgező vegyi anyagok áthatolása esetén hosszabb idejű viselésnél.  Figyelembe kell venni, hogy a próba nem számol a használat során fellépő körülményekkel, és ajánlott a tesztelés relatív eredményeit csak akkor figyelembe venni, amikor az anyagokat akarjuk nagyjából az áthatolási idő függvényében összehasonlítani.

 A védőkesztyűk vegyszerek hatására bizonyos idő után elvesztik védelmi képességüket. Ezen idő alapján határozzák meg a kesztyűk védelmi teljesítményét.

 A vizsgálatok során többfele vegyszert – különböző töménységben – használnak. Az áthatolás függvényében 1-6 védelmi osztályba sorolják a kesztyűket. Az 1. osztály 10 perc, a 6. osztály 480 perc áthatolási időt reprezentál. A vizsgálat során megfelelő kesztyűket a vegyszerek elleni védelmi jellel (pajzs alakú keretben lombik) látják el. Bizonyos speciális esetekben a kesztyűk áztatásával ellenőriztetjük a használni kívánt kesztyű védelmi képességét.

 Az előző tulajdonságok miatt a mártott védőkesztyűk nem légáteresztők, nem szellőznek, így a használat során a kéz izzadni kezd. Ilyenkor javasolt a két pár kesztyű váltakozva történő használata.

 Az EN374-3: 2003 szabvány új változata szerint egy kesztyű akkor tekinthető vegyszerállónak, ha védelmi szintje legalább 2-es, három tesztelt vegyi anyag esetén, melyeket az alábbi táblázat tartalmaz:

          - Metanol              - Diklórmetán          - Dietilamin                - N-Heptán
          - Aceton               - Szénszulfid            - Tetra-hidrofurán       - 40%-os nátronlúg
          - Acetonitril          - Metil-benzol           - Etil-acetát                - 96%-os kénsavÁteresztéssel szembeni védelmi szint a percben mért áthatolási idő függvényében:

Áthatolási idő (perc)

Védelmi szint áteresztéssel szemben:

>10

1

>30

2

>60

3

>120

4

>240

5

>480

6

 

 

Európai szabványok

Kézvédelem – Védőkesztyűk

  MSZ-EN 420 - általános követelmények
  MSZ-EN 388 - mechanikai ártalmak, antisztatikusság és vágás elleni vizsgálat
  MSZ-EN 511 - hideg elleni vizsgálat
  MSZ-EN 421 - ionizáló sugárzás elleni védelem
  MSZ-EN 374-2 - mikroorganizmusokkal szembeni védelem
  MSZ-EN 374 - vegyszerek elleni védelem
  MSZ-EN 1082-1 - lánckesztyű

Következő lépés