Szűrés
Méretek
Raktárkészlet
Választható színek
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Álláskereső portál

Webáruházunk szíve

Unas webáruház

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
1
9
1
0
5
0
1

Szájmaszk - Influenza ellen

Főkategória >Szájmaszk - Influenza ellen

Orvosi szájmaszk, FFP2 maszk, FFP3 maszk és a koronavírus megelőzésére használható termékek készleten!

Az orvosi szájmaszkok, mosható szájmaszkok és az egyéb légzésvédelmi maszkok használata mára már teljesen beépült a hétköznapi életünkbe. Azonban a mosható szájmaszkok kivételével a legtöbb maszk eldobható, egyszer használatos, ezért arra törekszünk, hogy raktáraink mindig fel legyenek töltve megfelelő mennyiségű maszkkal, kézfertőtlenítővel és kesztyűvel. Rendelje meg nálunk maszkját hétköznap 14:00-ig és másnap kiszállítjuk! Keresse mennyiségi kedvezményeinket is!

Szájmaszkok típusai: Orvosi szájmaszkok, N95, FFP2 maszkok és FFP3 maszkok – Mi a különbség?

A Kínában kitörő koronavírus járvány miatt természetes módon az emberek elkezdtek félni. Ilyen helyzetben nyújthat védelmet egy szájmaszk, főleg ha valamilyen emberekkel teli helyre kell mennünk. A piacon több fajta maszk is kapható, de mi köztük a különbség?

Orvosi Szájmaszk és az FFP2-es és FFP3-as légzőmaszk különbségei

Orvosi szájmaszk és FFP2 maszk

Orvosi Szájmaszk felhasználása:

 • a hagyományos orvosi maszkok, vagyis a sebészeti maszkok egy vagy több rétegű anyagból készülnek és csak egyirányú védelmet biztosítanak
 • a maszkok lazán fedik az orrot és a szájat
 • szűri a kibocsájtott levegőt, vagyis a környezetet nem pedig a viselőjét védi
 • segít abban, hogy ne fertőzzenek meg másokat a szájon át távozó testnedvek
 • előnyük, hogy kényelmesebbek, mert kevésbé érinti a viselő arcát
 • leginkább műtétek során használják, vagy krónikus betegek esetén, hogy ne fertőzzenek meg másokat
 • a maszkok túlnyomó többségének nincs biztonsági osztályozása (például NIOSH vagy EN).
 • egyszer használatosak, könnyen benedvesednek, így használat után ki kell dobni

 

FFP2 és FFP3 Szájmaszk felhasználása

 • a légzőmaszkok szorosan illeszkedő maszkok
 • kétirányú védelemre tervezték a belélegzett levegőt szűri
 • ezek a maszkok védik a viselőjét (a maszk megfelelő viselése esetén) a biztonsági besorolás mértékéig
 • van eldobható, félálarc vagy teljes álarc fajtája is

 

Légzésvédő szabványok

A műtéti maszkok semmiképpen sem felesleges, azonban nem ideálisak egy levegőben terjedő virus ellen, mivel nem szűrik ki a levegőben lévő részecskéket, így a vírusokat sem. Ahhoz, hogy kijelenthessük egy maszkról, hogy hasznos egy virus ellen, meg kell felelnie bizonyos szabványoknak.

Az Egyesült Államok Betegségkontroll-központja (CDC) a Covid-19 és a SARS-útmutatóban az N95 légzőkészülék-szabványra hivatkozik, mint javasolt védőfelszerelés. Ebből arra lehet következtetni, hogy az N95, vagy annál jobb védőfelszerelés megfelelő a koronavírus ellen.

 

N95, FFP2 szájmaszk és FFP3 szájmaszkok

Az N95 egy amerikai standard, az európai szabvány az FFP (filtering face piece). A szűrőkapacítást úgy határozták meg, hogy az adott típus hány százalékát szűri ki a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéknek.

Légzőkészülék szabvány

Szűrőkapacitás

FFP1

80 %

FFP2

94 %

N95

95 %

FFP3

99 %

N100

99,97 %

 

Ebből látható, hogy az N95-nek az FFP2, az N100-nak pedig az FFP3 felel meg. Az N95/N100 és az FFP2/FFP3 között nincs lényegi különbség. legalább 94 % és 99 % között szűri meg a részecskéket.

Használnak-e a szájmaszkok a koronavírus ellen?

Megállapíthatjuk, hogy a maszkok igenis fontos szerepet töltenek be a vírusok elleni védelemben. A sebészeti maszkok hasznos feladatokat látnak el a vírusvédelem kapcsán, hiszen egy tanulmány szerint átlagosan óránként 15-ször érintjük meg az arcunkat. Mivel a maszk az arcon helyezkedik el, így megakadályozza, hogy a szánkhoz vagy az orrunkhoz nyúljunk, így csökkentve a megfertőződés kockázatát.

A tanusítvánnyal rendelkező FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkok pedig ki tudják szűrni a levegőben lévő részecskéket, így ezek is segíthetik fékezni a járványt.

 

Mekkora a koronavírus mérete?

Egy újabb cikk szerint a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron között van. A légzőkészülékek pedig a 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskéket szűri meg. Belátható, hogy a koronavírus kisebb, mint a szűrés mérete. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a légzőkészülékek nem képesek kiszűrni a kisebb részecskéket. Paddy Robertson írt egy nagyszerű cikket erről a témáról, hivatkozva a kutatásokra, amelyek kimutatták, hogy a tesztelt légzőkészülékek 0,007 mikronos tartományban is tudtak szűrni. Például a 3M 8812 légzőkészülék (FFP1 besorolása) képes volt szűrni a 0,007 mikron vagy annál nagyobb részecskék 96,6% -át. Ezenkívül a 3M kiadványa olyan kutatásokat tárgyal, amelyek azt mutatják, hogy az N95 maszkok hatékonyan szűrhetik meg akár 0,05 mikronos részecskéket is.

 

A szájmaszkok elegendő védelmet nyújtanak?

Az FFP2-es és az FFP3-as szájmaszkok az ideálisak, de az orvosi szájmaszkok továbbra is hasznos feladatokat látnak el a vírusvédelem kapcsán. Egy tanulmány szerint átlagosan óránként 15-ször érintjük meg az arcunkat. Mivel a maszk az arcon helyezkedik el, így megakadályozza, hogy a szánkhoz vagy az orrunkhoz nyúljunk, így csökkentve a megfertőződés kockázatát.

Megállapíthatjuk, hogy az orvosi szájmaszkok igenis fontos szerepet töltenek be a vírusok elleni védelemben.

A védőszemüvegek használata szükséges?

Noha a koronavírus nem tud behatolni bőrön keresztül, minden szabadon lévő nyálkahártyán viszont igen, így a szemen keresztül is. Ez az oka annak, hogy az egészségügyi szakemberek gyakran szemmaszkot viselnek, amikor a fertőzött betegekkel érintkeznek. Ugyanakkor a vírusok szemen keresztül való bejutásának kockázata valószínűleg alacsonyabb, mint szájon át, ami folyamatosan levegőt küld a tüdőbe. A szem védelme érdekében tehát hasznos lehet védőszemüveg használata.

Mit tehetünk még, hogy ne kapjuk el a koronavírust?

1) Rendszeres kézmosás

- A CDC(Centers for Disease Control and Prevention) rendszeres kézmosást javasol szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig.

- Étkezések előtt mindenképp mossunk kezet.

- A rendszeres kézmosás kiszárítja a kezet, ami szélsőséges esetben kiszolgáltatottá tehet minket a fertőzéseknek. Ennek enyhítése érdekében rendszeresen használjon glicerin alapú hidratálót.

- Egy tanulmány kimutatta, hogy óránként átlagosan 15-ször érintjük meg az arcunkat. Ezt a viselkedést nehéz megváltoztatni, de ha tisztán tartjuk a kezünket, akkor csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

 

2) Alkoholos kézfertőtlenítők használata

- A CDC javaslata szerint ha nem lehet megoldani a szappanos kézmosást, akkor használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, aminek legalább 60% az alkohol tartalma. A gél felvitele után a legjobb hatás érdekében hagyjuk megszáradni.

 

3) Mobiltelefonok fertőtlenítése

- A mobiltelefonunkat rengeteget használjuk egy nap, így logikus lehet ezek fertőtlenítése is. Ezt antibakteriális törlőkendőkkel tehetjük meg. Természetesen ezzel nem csak telefonokat, hanem egyéb használati tárgyainkat is fertőtleníthetjük.

Telefon fertőtlenítés

 

4) Erősítsük immunrendszerünket!

Néhány jó tanács, hogy maradjunk egészségesek:

- Elegendő alvás

A jó minőségű, megfelelő hosszúságú alvás rendkívül fontos. A megfelelő alvás mennyisége emberenként változó, de körülbelül 7-8 óra. A kialvatlanság megnöveli a megbetegedés kockázatát. Egy 2004-es tanulmány szerint az alváshiány jelentős hatást gyakorol az immunválaszra, így az alvást az immunrendszer létfontosságú részének kell tekinteni. Így mindenképp próbáljunk meg eleget aludni!

- Edzés

Próbáljunk meg rendszeresen edzeni, de túlzásba ne vigyük! Egy 2007-es tanulmány szerint a mérsékelt testmozgásnak védőfunkciója van, azonban a megerőltető ismételt edzés immundiszfunkcióhoz vezethet.

- D-vitamin

A D-vitamin pozitív hatásai:

- A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében

- A D-vitamin hiánya hajlamosabbá tehet minket a fertőzésekre

- A D-vitamin véd az akut légúti megbetegedésektől

 

További információk:

https://koronavirus.gov.hu/

A házilag készített szájmaszk megfelelő védelmet biztosít?

Sajnos az a helyzet, hogy a házilag készített maszkok NEM nyújtanak megfelelő védelmet az influenza ellen. Az ilyen házilag gyártott maszkok nem felelnek meg semmilyen szabványnak, nem illeszkednek precízen az arcra, így használatuk nem javasolt.

A maszkoknak alapvetően két típusa van: az orvosi szájmaszk, ami nem a viselőjét védi meg a fertőzésektől, hanem a környezetét. A másik típus a tanúsítványokkal rendelkező FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkok. Ezek a maszkok már alkalmasak lehetnek a levegőben terjedő vírusok kiszűrésére. 100%-os védelmet ez sem nyújt, de ezzel nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Ezek a típusú maszkok a viselőjét védik.

A házilag készített maszkoknak az is a hátránya, hogy biztonságérzetet kelt, így könnyebben megy a viselője emberek közé, és teszi ki magát a fertőzés veszélyének. 

Azt javasoljuk, hogy mindenki próbáljon minél többet otthonában maradni. Ha mindenképp emberek közé kell mennie, hordjon valamilyen minősítéssel rendelkező FFP1-es, FFP2-es vagy FFP3-as szájmaszkot!

A mosható szájmaszkok

A mosható szájmaszkok megkérdőjelezhetetlen előnye a többi maszkkal szemben, hogy újra felhasználhatóak. A maszkok ára az utóbbi pár hétben jelentősen megemelkedett, országszerte hiánycikkek, ezért lehet előnyös egy mosható darab beszerzése, így viszonylag olcsóbban megoldhatjuk a védelmünket.

A szájmaszkot 4 óra használat után feltétlenül vegyük le és sterilizáljuk, fertőtlenítő főzést végezzük el, szárítsuk meg, utána újra felhelyezhető.

Természetesen ez a fajta maszk sem rendelkezik minősítéssel, így aki nagyobb védelmet szeretne, annak az FFP1-es, FFP2-es vagy FFP3-as szájmaszkok beszerzésén érdemes gondolkodni.

Szájmaszk készletek Magyarországon

Mi, a legjobbmunkaruha.hu csapata igyekszünk vevőinket pontosan és időben kiszolgálni védőfelszerelésekkel ebben a nehéz időszakban. Ezt nagyban nehezíti, hogy a már hosszú ideje meglévő parnereink készletei szájmaszkokból teljesen elfogytak, mint ahogy szinte mindenki másnak is. A beszerzést szinte lehetelenné teszi az a tény, hogy Európában gyakorlatilag mindenhol hiánycikkek jelenleg a szájmaszkok és kézfertőtlenítők. Ennek ellenére keményen dolgozunk, hogy kissebb-nagyobb mennyiségeket be tudjunk szerezni, hogy minél több vásárlót tudjunk ellátni megfelelő védelemmel.

A létfontosságú eszközöket az egészségügyi intézmények használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, és az ellátásra szoruló betegek kezelésére. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik majd Kínából Magyarországra.

A mosható szájmaszk helyes használata

Rengetegen vásároltak szájmaszkot Magyarországon az elmúlt pár hónapban, azonban sokan nem tudják, hogy a szájmaszk viselésének is vannak szabályai.:

 • a maszk fel- és levételekor alaposan mossunk kezet, legalább 20 mp-ig szappannal
 • a szájmaszk viselése közben ne nyúljunk hozzá
 • ne nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz sem
 • a szájmaszkot használat után dobjuk egy zárt kukába, ha nem mosható szájmaszk
 • ha a szájmaszk mosható, akkor az alábbi a teendőnk:

 - a maszkot minden használat előtt fertőtleníteni kell

- ez első használat előtt is

- levétele után kézmosás ajánlott

- 95 fokon lehet mosni

- gőzölős vasalóval lehet fertőtleníteni

- a fertőtlenítés elvgezhető vízforralóban forralt vízzel is

- simán a szobahőmérsékleten megszárítani

- szárító gépben nem szárítható, mert az anyag összemegy és elveszti a tartását

 

A szájmaszk hordását alapvetően azoknak javasolt akik valamilyen tünetet már éreznek magukon. Azonban fontos, hogy így se maszk nélkül, se maszkkal NE menjen emberek közé, maradjon otthon!

Aki utcára megy, az mindenképp tartsa be az ajánlott legalább 1,5 méteres távolságot, gyakran mosson kezet és kerülje a közvetlen érintkezést másokkal!

 

A védőmaszk viselésének szabályai a koronavírus idején - a Magyar Vöröskereszt bemutatásában

Tovább

Sorrend:

ÚJ
SZÁJMASZK INFLUENZA ELLEN + FEJVÉDŐ
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
140 Ft
ÚJ
SZÁJMASZK INFLUENZA ELLEN KN95 (FFP2)
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
990 Ft
ÚJ
Mosható Szájmaszk, 3 rétegű
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
590 Ft
ÚJ
Brado Kézfertőtlenítő gél influenza ellen, 500 ml
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
3 048 Ft
ÚJ
Arcvédő Plexi
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
990 Ft
ÚJ
FFP3 NR Szájmaszk, Szelep Nélkül
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
1 190 Ft
ÚJ
Eldobható Kék Cipővédő
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
19 Ft
ÚJ
Bradolife kéz-és bőrfertőtlenítőszer 250ml
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
2 159 Ft
ÚJ
Kodan 1000 ml-es színezett bőrfertőtlenítő
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
2 690 Ft
ÚJ
EGÉSZSÉGÜGYI POLIETILÉN KARVÉDŐ FEHÉR CSOMAG 100
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
1 101 Ft
Orvosi szájmaszk influenza ellen, 3 rétegű
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
51 Ft
Szájmaszk mosható, többször használatos, 3 rétegű
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
679 Ft
FFP3 szájmaszk szeleppel, aktív szűrővel NR D
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
2 789 Ft
UJJBEGYEN POLIURETÁN MÁRTOTT KESZTYŰ (8)
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
205 Ft
 KÖTÖTT PES/PAMUT DUPLASZÁLAS CÉRNAKESZTYŰ, FEHÉR, FÉRFI (9-10)
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
125 Ft
JIMJAMS ANTIBAKTERIÁLIS FOLYÉKONY SZAPPAN 300 ml
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
450 Ft
HÁZTARTÁSI GUMIKESZTYŰ - SÁRGA L
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
185 Ft
FELÜLET FERTŐTLENÍTŐ ALKOHOL SPRAY 100%-OS 500ML
Raktáron
Bruttó ár:
Bruttó AKCIÓS ár:
1 990 Ft