Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Webáruházunk szíve

Unas webáruház

Látogató számláló

6
3
8
9
3
7
2

Allergia

Mik azok az allergének?

Allergiásak lehetünk öröklött hajlam, vagy tartós kitettség során szerzett túlérzékenység miatt. Valójában, szinte bármi kiválthatja a szervezet allergiás reakcióját.

A leggyakoribb allergének közé tartoznak:

  • az apró rovarok - például a poratka - és azok ürüléke,
  • pollenek és egyéb növényi részek,
  • élelmiszerek, beleértve a laktóz, tojásfehérje, glutén, és egyéb összetevőket is,
  • állati szőr és toll,
  • penész,
  • latex,
  • különböző fémek,
  • vegyi anyagok, ide sorolva a gyógyszerallergiát, a rovarcsípést és a parfümöket, tisztítószereket is.

Allergiás reakciók kialakulhatnak hétköznapi tevékenységek során, de számos munkavégzés során meglévő rizikótényező is kialakíthat bárkinél allergiát. Ilyen rizikótényező lehet Pl.: kenőanyagok, oldószerek, építőanyagok, ragasztók, ipari folyadékok. A munkahelyen számos anyaggal kerülünk kapcsolatba, de lényeges különbség van irritáció, allergia és álallergia között, melyek pontos feltérképezése fontos lehet.

Az allergénnel való kitettség akár évekig is tarthat, ez idő alatt a szervezetben kialakul az allergiás reakciót okozó túlérzékenység. Ezt köznyelven hívjuk úgy köznyelven, hogy telítődik a szervezet.

Egyik leggyakoribb allergén az otthonokban a poratka, melyet gyakran juttatjuk el a munkahelyekre is. A poratkát, az ürülékét vagy petéit gyakran a ruhánkkal „szállítjuk” az irodába és így veszélyeztethetjük az allergiás kollégákat.

A szőnyegek, a kárpitozott bútorok és a párnázott falak is otthont adhatnak a poratkának. A gyakori szőnyegtisztítás a célnak megfelelő porszívóval és a munkaterület portalanítása mikroszálas kendővel segíthet csökkenteni a munkahelyen lévő poratkák mennyiségét. Ilyen helyeken javasolt légtisztítót elhelyezni a munkaterületen. A légtisztítók nagy segítségünkre lehetnek a pollenek elleni védelemben is.

Mit tehet a munkahely?

 A munkáltatónak minden lehetséges intézkedést meg kell tennie a munkavállalóinak védelmében. Ilyenek lehetnek például a legagresszívabb allergén anyagok kevésbé veszélyesekkel történő kiváltása, a munkahely levegőjének javítása, az elszívó berendezések, a szellőztetés hatékonyabbá tétele, az expozíciós idő csökkentése, a munkavédelmi szabályok betartása, a megfelelő munkavédelmi eszközök (pl. szájmaszk használata), sokat segíthet. Azokban a munkakörökben – például élelmiszeripar, építőipar, bútoripar, autóipar, gépipar, mezőgazdasági munka és termék előállítás -, ahol az allergének kitettsége magas mértékű lehet, személyi védőfelszerelés alkalmazása szükséges.

A munkaterület profiljának megfelelően biztosítani kell a dolgozók számára a következő munkavédelmi eszközöket:  munkavédelmi kesztyű,  védőszemüveg, maszk, szűrőbetét, fél- vagy teljes álarc, overál, cipővédő.

A személyi védőfelszerelés biztosításakor vegyük figyelembe az allergia mibenlétét és ennek megfelelő összetételű védőfelszerelést biztosítsunk. Pl. a  latexallergiás alkalmazottnak például latexmentes kesztyűt, védőszemüveget, pormaszkot kell biztosítani.

Ezek a termékek segíthetnek egy allergénmentesebb, egészségesebb munkakörnyezet kialakításában, csökkentve ezzel az allergiás reakciók kockázatát és javítva a munkavállalók komfortérzetét.

Következő lépés